zaterdag 21 februari 2009

Vakantie

Alhoewel je vaak hoort dat reizen voor kinderen met ASS moeilijk is, hebben wij op dat vlak relatief weinig problemen met onze zoon. Op voorwaarde natuurlijk dat we alles goed aankondigen en voorbereiden, vooral wanneer we nieuwe, onbekende bestemmingen aandoen.

Eén van onze fijnste reiservaringen met de kinderen was een avontuurlijke vakantie in Marrakech! We reisden samen met een bevriend gezin en één ander, ons onbekend gezin en de reisorganisatie Prins van Hola Pola (zie onder voor meer info). Deze reis was weliswaar goed gestructureerd, maar liet veel ruimte voor flexibiliteit wanneer nodig. Alles verliep op het ritme van de kinderen en het logement, met slechts drie gezinnen in een typische Riyad bood de nodige rust en stilte na een drukke dag in deze levendige stad.

De kinderen kregen een middag arabisch schrift, er kwam een authentieke henna-tatoeëerster langs, we kookten samen met de mensen van het verblijf een lekkere Marokkaanse maaltijd, de kinderen kneedden en bakten brood in een plaatselijke publieke oven, we bezochten met een erg kindvriendelijke gids de souks en een aantal typische straten en pleintjes, aten op het Jemaa el-Fnaa plein, reden op dromedarissen door de woestijn en op muilezeltjes langs richeltjes de Atlas in, dronken thee en aten couscous in een Berberdorpje. Onze drie kinderen en wijzelf hebben erg genoten van de intense ervaringen, geuren, kleuren en geluiden, en oudste zoon heeft er ook veel van opgestoken en meegedragen.

Op voorhand kregen we een duidelijk programma door, en daarmee had ik dan een gestructureerde dagplanning met pictogrammen gemaakt, dat we met zoon op voorhand goed doornamen.

Deze reis was in elk geval een voltreffer, en eerlijk gezegd hadden we op voorhand nooit gedacht dat het voor onze oudste zoon zo goed zou meevallen! Een avontuurlijke trip kan dus gerust, zo lang we de dingen maar goed aankondigen en voorbereiden. Deze reisorganisatie maakte het ons wat makkelijker, maar in feite kun je, als je denkt dat je kind het aankan, avontuurlijke reizen ook zelf op die manier voorbereiden. Uiteraard ken je je eigen kind best en moet je zelf aanvoelen wat kan en wat niet.

Meer info over de reizen van De Prins van Hola Pola http://www.prinsvanholapola.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten